SÄDEKEHÄILMIÖ - ADJUSTABLE HALO





Gesture controlled art installation

- Eleohjattu lisätyn todellisuuden videoinstallaatio

Kaikki on värähtelyä. Kaikki on liikettä. Tyhjyys virtaa lakiensa mukaisesti olemassa olemisen ja ei-olemisen välillä. Energiakuvio, joka syntyy koodin ja idean ansiosta, on  virtuaalinen ja nyt se voidaan havaita.

Jokainen meistä voi tehdä hyvää ja on kykenevä hyvään. Oikea pyhimys asuu sisälläsi. Kätesi voivat tehdä tekoja, jotka kohottavat sinut hyväksi, ainakin hetkeksi. Mutta jos lakkaat tekemästä käsilläsi työtä, sädekehäsi putoaa.

Kun aloitat käsillä tekemisen, olet konkreettisessa yhteydessä materiaan. Tällä kertaa et käsittele mitään konkreettista vaan digitaalista illuusiota. Olet taikuri, velho tai enkeli. Kuljeta eleelläsi sädekehää, leijuta sitä hetki.

" Taide on kokemus, ei esine"  Josef Albers

Teos tutkii vuorovaikutusta  ja itsensä näkemisen kokemusta. Maailma, jota kontrolloit on peilin unen kaltainen. Tapahtuma, jota ohjaat, on unien kaltainen maaginen kokemus. Teos haluaa haastaa sinua. Se kokeilee ja kujeilee. Taiteessa sisältö ja muoto ovat kietoutuneet toisiinsa, eikä niitä voi tarkastella toisistaan erotettuina. Katsoja vaikuttaa katsottavaan ja on katsottavana.

Teos on valmistunut yhteistyössä Turun yliopiston BID-keskuksen kanssa. Idea yhteistyöhön lähti BID-keskuksen toteuttaman SensiLAB-ohjelman  Toy Thursday -tapahtumasta syyskuussa, jossa Kangas näki uuden teknologian potentiaalin osana innovatiivista taidetta. Yhteistyö alkoi välittömästi ja teknillis-taiteellinen toteutus valmistui erittäin nopeasti.

Teos hyödyntää innovatiivista eleohjausteknologiaa (Leap Motion -sensoria) sekä muuta tietotekniikkaa ja medialaitteita. Perinteinen näppäimistö, hiiri tai jopa kosketusnäyttö, on korvattu eleohjauksella. Syvyyssensorit havaitsevat käsien ja sormien asentoja laitteen yläpuolella ja sivuilla. Laitteessa olevat sensorit mahdollistavat ihmisen käsille luonnolliset laajat liikeradat laitetta käytettäessä.

Teoksen toteutuksessa on kehitetty museoihin sopivaa esittelyteknologiaa. Taiteen puolelta lähtenyttä innovaatiota voidaan hyödyntää myös kaupallisella puolella. Erilaiset taiteen ja teknologian risteymät voivat tuottaa uusia tapoja kuluttaa mediaa, olla vuorovaikutuksessa, säädellä katsottavan kohteen liikettä ja kokea teoksia. Vuorovaikutuksen lisääminen taideteokseen osallistaa katsojan vastaanottajasta teoksen osaksi ja aktiiviseksi toimijaksi.

SensiLAB-ohjelma edistää erityisesti kaksisuuntaista uusien teknologioiden soveltamista eri liiketoiminta-alueiden välillä. SensiLAB koostuu kehitysalustasta sekä innovaatiopalvelusta.  Se palvelee ja tukee erityisesti pk-yrityksiä heidän tuotekehitysprosessien ja tähän liittyvien liiketoimintojen kehitystyössä. SensiLAB -ohjelman pääasialliset toimijat ovat Turku Science Park Oy sekä Turun yliopiston Innovaatiot ja yrityskehitys (BID) -keskus.
 
AH-TEAM
Käsikirjoitus ja taiteellinen ideointi: Ollipekka Kangas
Tekninen toteutus: Leo Sakari, Turun yliopisto, BID-keskus
Koordinaattori: Samu Vuorela, Turun yliopisto, BID-keskus & SensiLAB

Tekniikka ja laitteisto: SensiLAB

Kommentit

Suositut tekstit